Waarom een lactaattest?

Een lactaattest is een test waarbij we de lactaatniveaus in het bloed meten. Deze test kan worden gebruikt om de fitheid en prestatievermogen van een hardloper te beoordelen en om te helpen bij de ontwikkeling van een gepersonaliseerd trainingsschema.

Tijdens inspannende activiteiten zoals hardlopen, kunnen de spieren soms niet genoeg zuurstof krijgen om de energie te leveren die nodig is voor de activiteit. Wanneer dit gebeurt, gebruiken de spieren een andere energiebron, namelijk glucose, zonder zuurstof, wat leidt tot de vorming van lactaat in het bloed.

De lactaatniveaus in het bloed kunnen daarom worden gebruikt als een indicator van de anaërobe drempel van een sporter, het punt waarop de lactaatproductie sneller toeneemt dan het lichaam het kan afbreken. Dit punt is belangrijk omdat het aangeeft bij welke intensiteit de sporter het meest efficiënt energie kan produceren en de prestaties kan verbeteren.

Door de lactaatniveaus te meten tijdens een inspanningstest, kan de sporter zijn of haar anaërobe drempel bepalen en kan er een trainingsschema worden ontwikkeld dat is afgestemd op de individuele behoeften en doelen van de sporter. Dit kan helpen om de prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen.

Dankzij de test kom je ook je maximale hartslag, maximale snelheid en je eindverzuring te weten.  Hartslag en trainingszones zijn voor iedereen individueel en enkel vast te leggen door een test. Op basis van de cijfers kan ik een inschatting maken van je tempo op een 10km, halve marathon, marathon, ...

Voor wie is een lactaattest geschikt?

Voor beginnende lopers, recreanten tot competitieve lopers. Lopers die gewoon hun conditie willen verbeteren of graag bepaalde doelstellingen willen behalen.

Werkwijze

Een lactaattest neem ik af op een atletiekpiste. Na een lichte opwarming zal de intensiteit trapsgewijs verhoogd worden tot uitputting. Na elke belastingsstap registeren we je lactaatgehalte en hartslag. Hierdoor kan ik je conditiepeil bepalen en je vet- en koolhydratendrempel.  Met behulp van deze drempels kunnen je hartslagzones bepaald worden. Nadien kan je in de juiste hartslagzones gaan trainen. Zo ga je op een verantwoorde manier je conditie opbouwen of je optimaal voorbereiden richting een bepaalde sportieve doelstelling. Door juist te trainen ga je de kans op blessures aanzienlijk verkleinen. De test duurt 1u à 1.15u en er kunnen meerdere personen tegelijk getest worden.

Mogelijke locaties

Atletiekpiste Hulshout.

Andere locaties zijn bespreekbaar vanaf 3 testers op hetzelfde moment.

Herenthout, Tongerlo, Vorselaar,  Betekom, ...

Trainingsschema's via Coachbox


Ik help lopers bij het stellen van duidelijke, haalbare doelen om hun prestaties te verbeteren en hun limieten te verleggen. Dit door gepersonaliseerde trainingssessies op te stellen via Coachbox.

Ik houd de vooruitgang van de lopers bij om te zien hoe dicht ze bij het bereiken van hun doelen komen en waar er nog verbetering nodig is.

Atleten krijgen de kans om via Coachbox feedback te geven over hun training.